Doe jij qua training vaak hetzelfde rondje in de sportschool?
Tijd voor wat variatie! Circuittraining een manier om je routine nieuw leven in te blazen. Kies voor een fullbody training of leg de focus juist op een bepaalde spiergroep. Zo werk aan je spierkracht én verbeter jij jouw algehele conditie.
Wat is circuittraining?
Circuit training is een manier van trainen waarbij aerobe training en krachttraining elkaar afwisselen. Je bent voortdurend in beweging, met weinig tot geen rust tussen de oefeningen door. Meestal wisselen de oefeningen tussen boven- en onderlichaam elkaar af. Een circuittraining bestaat uit een combinatie van meerdere oefeningen welke je achter elkaar uitvoert zonder rust.
Het aantal oefeningen dat je achter elkaar uitvoert ligt meestal tussen de acht en 12 stuks. Je pakt meerdere of juist specifieke spiergroepen aan.
Tussen de oefeningen door neem je weinig rust. Zo ben je continu in beweging en blijft je hartslag hoog.
Heb je alle oefeningen uitgevoerd (en het aantal herhalingen per oefening) dan heb je één ronde voltooid.
Na die ronde pak je een van tevoren bepaalde tijd aan rust en voer je de ronde opnieuw uit. Hoeveel rondes je moet voltooien wordt ook van tevoren bepaald.
- Bij een een circuit wordt vaak het hele lichaam getraind. Dit is ideaal voor mensen die niet zo vaak kunnen sporten, maar toch het hele lichaam willen trainen.
- Je belast de spiergroepen bij circuittraining individueel.
- Circuittraining is voor veel mensen een toegankelijke manier van trainen.
- Het is een workout voor je algemene uithoudingsvermogen. Een circuit kan wel 8 tot 15 oefeningen bevatten.
- Het voordeel is dat het in groepsverband is, waardoor je nieuwe mensen kan leren kennen en elkaar kan stimuleren om net dat beetje extra te geven.
Circuittraining is een ideale manier van trainen voor mensen (bijvoorbeeld beginners) die willen afvallen, goed in shape willen zijn en het leuk vinden om in groepsverband te trainen.